افراد دارای ناتوانی های جسمی و سالمندان اقشار مهمی در جامعه هستند که در اکثر مواقع از مشکلات حرکتی رنج می برند. این دسته از افراد برای درمان مشکلات خود نیازمند انجام فیزیوتراپی و توانمندسازی از نظر حرکتی می باشند. از این رو پیشنهاد ما به افراد دارای چنین وضعیتی انجام فیزیوتراپی در منزل به عنوان نمونه ای از فیزیوتراپی می باشد.
افراد دارای ناتوانی های جسمی و سالمندان اقشار مهمی در جامعه هستند که در اکثر مواقع از مشکلات حرکتی رنج می برند. این دسته از افراد برای درمان مشکلات خود نیازمند انجام فیزیوتراپی و توانمندسازی از نظر حرکتی می باشند. اما همان طور که شما نیز آگاهید بسیاری از آن ها توانایی حضور در مراکز درمانی را دارا نیستند. از این رو پیشنهاد ما به افراد دارای چنین وضعیتی انجام فیزیوتراپی در منزل به عنوان نمونه ای از درمان در منزل می باشد.
واژه فیزیوتراپی که در از آن در زبان لاتین تحت عنوان Physical Therapy یاد می کنند، از دو واژه Physical به معنی فیزیکی وجسمانی و Therapy به معنی درمان گرفته شده است. اصطلاح فیزیوتراپی به معنای درمان فیزیک بدن انسان یا همان جسم انسان است. فیزیوتراپی در منزل که یکی از شاخه های توانبخشی و مراقبت های درمان در منزل میباشد، خدمتی است که به بررسی وضعیت افراد مبتلا معلولیت های جسمی و حرکتی و ارزیابی وضعیت آنها و در نهایت درمان اختلالات آنان میپردازد.
فیزیوتراپی در منزل علمی است که در عین بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به معلولیت و اختلالات حرکتی، از ایجاد آسیب در این دسته از افراد نیز پیشگیری میکند. فیزیوتراپی در منزل هم شاخهای از توانبخشی است و هم در مراقبتهای ویژه در منزل از افراد دارای شرایط خاص و حاد، نقش به سزایی دارد. فیزیوتراپی در منزل مختص یک سن و سال خاص نیست و در حفظ عملکردهای حرکتی، مراقبت و مدیریت بیماریهای مزمن و نیز آموزش به فرد مبتلا به این گونه اختلالات و اطرافیان او، برای بیماران در هر رده سنی که باشند، توصیه میشود. به افراد دارای کم توانی، در محل زندگی آن ها به منظور حفظ تواناییهایشان کمک می کند. به افرادی که از بیماری پیش روندهای مانند ام اس رنج می برند، در منزل آن ها یاری می رساند که تواناییهایشان را حفظ کنند و به اشخاصی که فاقد یک سری از تواناییها به صورت مادرزادی و یا اکتسابی هستند، مساعدت می کند که تواناییهای جایگزینی را یافته و به این ترتیب حداکثر استقلال را در زندگی فردی و اجتماعی خود کسب کنند.
فیزیوتراپی در منزل خدمتی است که با نظارت و راهنمایی فردی تحت عنوان فیزیوتراپیست در منزل بیمار انجام شده و شامل مراحل بررسی، تشخیص، برنامه ریزی، مداخله و ارزیابی می باشد که در ادامه به بررسی این مراحل خواهیم پرداخت:
در این مرحله، فیزیوتراپیست به معاینه نقصهای موجود در بدن بیمار، محدودیتهای عملکردی او، ناتوانی یا کم توانیها و دیگر مشکلات شخص دارای کم توانی یا ناتوانی حرکتی میپردازد. این اختلالات توسط آزمایشات ویژه و غربالگری بررسی شده و پس از ارزیابی نتایج کسب شده از آنالیز آنها، در چارچوب یک سری فرآیندها و اعمال منطقی به اختلالات موجود در شخص پی برده میشود.
پس از مشاهده نتیجه های کسب شده از آزمایشات بیمار و ارزیابی وضعیت او، تشخیص صورت میپذیرد. این تشخیصها شامل نقص حرکتی شخص، محدودیتهای حرکتی، کم توانی، ناتوانی یا سندروم می باشد.
اگر بعد از انجام مرحله تشخیص معین شود که شرایط بیمار به گونه ای است که برای درمان نیازمند مداخله از طریق فیزیوتراپی در منزل می باشد، برنامهریزی با هدف کمک به بهبود اوضاع او و آموزش به خود بیمار و اطرافیان وی شروع میگردد. این برنامهریزی در نهایت به مداخله در درمان شخص دارای اختلال حرکتی، مختوم می گردد.
پس از انجام برنامه ریزی مناسب برای درمان، مداخله در درمان بیمار به منظور جلوگیری از آسیبها، رفع محدودیتهای حرکتی، راهنمایی و مشاوره به شخص دارای ناتوانی یا کم توانی و … آغاز می گردد.
در مرحله ارزیابی، فیزیوتراپیست مجددا به انجام معاینات و غربالگری های خاص پرداخته و نتایج به دست آمده را مورد ارزیابی قرار میدهد تا وضعیت بیمار و روند پیشرفت او را مورد اندازه گیری قرار دهد.
فیزیوتراپی در منزل در بخشهای وسیع و متنوعی فعالیت دارد. به همین دلیل نیز افراد مختلفی برای بهره گیری از خدمات ان اقدام می کنند.گاهی اوقات ممکن است شخص متقاضی یک کودک معلول باشد، گاه یک جوان ورزشکار و گاهی نیز یک فرد سالمند.
مطلب از جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران
درباره این سایت